Aambeien, een veel voorkomende klacht
Aambeien worden meestal veroorzaakt door verhoogde druk als gevolg van overgewicht, zwangerschap of overbelasting tijdens de stoelgang. Rond de leeftijd van 50 jaar heeft ongeveer de helft van de bevolking één of meer van de klassieke symptomen ervaren, waaronder rectale pijn, jeuk, bloedingen of een uitstulping . Hoewel aambeien zelden gevaarlijk zijn, kunnen ze een terugkerend en irriterend ongemak vormen. Gelukkig kunnen we er veel aan doen.
Wat zijn aambeien?
In feite heeft iedereen aambeien: de kussentjes van aders die net onder de slijmvliezen liggen die het onderste deel van het rectum en de anus bekleden. We noemen het pas aambeien wanneer die aderen opgezwollen worden, zoals spataderen in de benen.
Er zijn twee soorten aambeien: interne aambeien, die in het onderste rectum voorkomen, en uitwendige aambeien, die zich onder de huid rond de anus ontwikkelen. Externe aambeien zijn het meest ongemakkelijk, omdat de bovenliggende huid geïrriteerd en erodeert. Als zich een bloedstolsel vormt in een uitwendige aambei, kan de pijn plotseling en ernstig zijn. Je kunt een knobbel rond de anus voelen of zien. Het stolsel lost meestal op, waardoor er een overtollige huid achterblijft die kan jeuken of geïrriteerd raken.
Interne aambeien zijn meestal pijnloos, zelfs als ze bloedingen veroorzaken. Je ziet bijvoorbeeld helderrood bloed op het wc-papier of druppelt in de wc-pot. Interne aambeien kunnen ook verzakken, of verder reiken dan de anus, wat verschillende potentiële problemen kan veroorzaken. Wanneer een aambei uitsteekt, kan deze kleine hoeveelheden slijm en microscopische ontlasting deeltjes verzamelen die irritatie kunnen veroorzaken, pruritus ani genoemd. Het voortdurend afvegen om de jeuk te verminderen kan het probleem verergeren.
Wat veroorzaakt aambeien?
Aambeien worden geassocieerd met chronische constipatie, persen tijdens stoelgang en langdurig op het toilet zitten – waardoor de bloedtoevoer naar en van het gebied verstoord wordt en waardoor de vaten zich vergroten. Dit verklaart ook waarom aambeien vaak voorkomen tijdens de zwangerschap, wanneer de verwijde baarmoeder op de aderen drukt.
Ook overgewicht, teveel zitten/te weinig bewegen en familiaire aanleg kunnen een rol spelen.
Ten slotte kunnen de bindweefsels die aambeien ondersteunen en vasthouden, met het ouder worden verzwakken, waardoor aambeien opzwellen en verzakken.
Wat kun je zelf doen bij aambeien?
Pas je voeding aan: eet meer vezels en drink meer water. Samen met voldoende vocht verzachten vezels de ontlasting en maakt ze gemakkelijker te passeren, waardoor de druk op aambeien wordt verminderd. Voedsel rijk aan vezels zijn: (rauwe) groenten en fruit, bonen, volkoren producten. Sommige mensen vinden dat het stimuleren van vezels een opgeblazen gevoel of gas veroorzaakt. Begin daarom langzaam en verhoog geleidelijk de inname tot 25-30 gram vezels per dag.
Beweging. Matige aerobics, zoals stevig lopen van 20-30 minuten per dag, kan helpen de darmfunctie te stimuleren.
Neem de tijd. Wanneer je de behoefte voelt om te poepen, ga dan onmiddellijk; wacht niet tot een meer geschikte tijd. Een voetenkrukje helpt je gehurkt te zitten waardoor de darmen zich gemakkelijker kunnen legen. Plan ook elke dag een vaste tijd, zoals na een maaltijd, om een paar minuten op het toilet te zitten. Dit kan je helpen om een regelmatige stoelgang te creëren.
Neem een warmwater zitbad. Het kan jeuk, irritatie en spasmen van de sluitspier verlichten. Apotheken verkopen kleine plastic kuipjes die op een wc-bril passen, of u kunt in een gewoon bad met een paar centimeter warm water zitten. Zorg ervoor dat je je daarna voorzichtig droogt; niet hard wrijven of vegen.
Om klachten van huidirritatie te verminderen kun je na het zitbad je anus insmeren met zuivere Aloe Vera gel. Een klein ijspakje dat een paar minuten tegen het anale gebied wordt geplaatst, kan ook helpen pijn en zwelling te verminderen. Ten slotte helpt het zitten op een kussen in plaats van een hard oppervlak om de zwelling van bestaande aambeien te verminderen en de vorming van nieuwe te voorkomen.
Homeopathie kent vele middelen die je kunnen ondersteunen bij dit vervelende ongemak.
Meer weten? Neem dan contact op. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek is altijd mogelijk.