Astma

Astma: moeite met ademhalen, benauwdheid
Homeopathie is bij uitstek geschikt om  astma te behandelen. De juiste remedie kan een acute crisis bij benauwdheid voorkomen, terwijl een constitutionele behandeling zal helpen om de aandoening te genezen.
In dit bericht aandacht voor  wat astma is, de oorzaken en triggers, bijwerkingen van conventionele behandelingen en zelfhulptips.

Wat is astma?
Astma is een ziekte die af en toe opspeelt en de longen aantast. De longen raken ontstoken en de luchtwegen versmallen zich. De borstkas spant aan, de ademhaling wordt moeilijk, piepend, ook kan er – vooral ‘s nachts – een onophoudelijke hoest ontstaan.
Een astma aanval kan worden veroorzaakt door allergieën (zoals door stuifmeel, huisdieren, huisstofmijt, rook) of door een stressvolle periode, zoals een infectie,  verdriet of zelfs de geboorte van een baby. In Nederland lijden zo’n 610.000 mensen, waaronder 100.000 kinderen, aan astma. Het is een ernstige ziekte die in frequentie toeneemt.
Zowel voor kinderen als voor volwassenen kan de strijd om te ademen tijdens een astma-aanval een beangstigende ervaring zijn. Terwijl conventionele medicijnen veel van de symptomen van astma verlichten, kunnen ze het niet genezen. Met homeopathie is het een ander verhaal.

Oorzaken van astma
Uit onderzoek zijn de volgende oorzaken gebleken of bestaat een sterk vermoeden voor de ontwikkeling van astma :
Antibioticagebruik of paracetamolgebruik tijdens de eerste levensjaren; keizersneden; vaccins; een familiegeschiedenis van astma.

Astma triggers
De belangrijkste triggers voor astma zijn onder meer:
Slechte of vervuilde lucht,
Tabaksrook,
Emotionele stress,
Koude lucht,
Bovenmatige beweging
Infecties van de bovenste luchtwegen ( verkoudheid en keelpijn),
Blootstelling aan dingen die een allergische reactie uitlokken.

 Bijwerkingen van conventionele behandelingen
Conventionele astmamedicijnen zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen. Eén groep medicijnen verwijdt de vernauwde luchtwegen (bronchodilatoren) terwijl de andere groep ontstekingen vermindert.
De medicatie kan worden voorgeschreven voor kortdurend of langdurig gebruik en kunnen oraal worden ingenomen of worden ingeademd.
Inhalers hebben meestal minder bijwerkingen omdat ze rechtstreeks op de longen werken. Oral ingenomen medicijnen  beïnvloeden het hele lichaam en veroorzaken een groter aantal bijwerkingen.
Wat al deze geneesmiddelen gemeen hebben, is dat ze alleen de symptomen van astma aankunnen, nooit genezen. Dit wetende, laten we dan hun bijwerkingen bekijken:
Geïnhaleerde luchtwegverwijders: deze medicijnen worden op de markt gebracht als zijnde relatief veilig en effectief. Bijwerkingen, zoals een verhoogde hartslag en spiertrillingen, verdwijnen meestal in de loop van de tijd en worden daarom als kleine problemen geclassificeerd. Van overmatig gebruik van deze medicijnen is bekend dat het astma verergert en de kans op overlijden vergroot.
Als tablet ingenomen luchtwegverwijders beïnvloeden het hele lichaam in plaats van alleen de longen en hebben een groter aantal onaangename bijwerkingen zoals: plasproblemen; allergische reacties zoals galbulten en jeuk; duizeligheid; slapeloosheid; wazig zien; droge mond, met meer kans op gaatjes in tanden en kiezen, veranderde smaak, ontstoken slijmvlies in de mond en zweertjes; maagdarmklachten zoals misselijkheid en overgeven;  onregelmatige hartslag; en aanhoudende hoofdpijn.
Het belangrijkste neveneffect van geïnhaleerde ontstekingsremmers is gist (spruw) in de mond en keel, wat leidt tot pijn en heesheid. De groeisnelheid van kinderen kan ook worden vertraagd door dit medicijn, vooral als het te veel wordt gebruikt.
Systemische corticosteroïden worden voorgeschreven bij ernstige en moeilijk te reguleren astma. Ze hebben ernstige bijwerkingen, vooral bij langdurig gebruik. Om deze reden worden ze meestal alleen als laatste redmiddel en voor een zo kort mogelijke periode gebruikt. Bijwerkingen zijn onder meer: stemmingswisselingen of depressie, vooral bij kinderen; verhoogde eetlust en gewichtstoename; ‘maan’ gezicht; dunnere huid; rusteloosheid en hyperactiviteit; slaapstoornissen; maagzuur en indigestie; verminderde weerstand tegen infecties; Osteoporose (broze botten).
Het goede nieuws is dat door je astma te behandelen met homeopathie,  bovengenoemde bijwerkingen kunnen worden vermeden en dat je astmasymptomen na verloop van tijd waarschijnlijk afnemen en mogelijk volledig verdwijnen.

Zelfhulp tips
Lifestyle is belangrijk
Ontstress je leven. Sterke emoties kunnen astma veroorzaken. Verminder je stress en angst door je relaties te verbeteren, ervoor te zorgen dat je de tijd neemt om te ontspannen en je zorgen op te schrijven.
Sport heeft zeker voordelen voor astma. Lichaamsbeweging is belangrijk, ook al zal dit in het begin wennen zijn. Het versterkt de ademhalingsspieren  en verbetert de conditie.
Vitamine D is essentieel voor een gezond immuunsysteem dat op zijn beurt de frequentie van astma vermindert. Elke keer dat de zon op je huid schijnt, wordt vitamine D geproduceerd dus probeer elke dag tijd buiten door te brengen.
De hygiënische hypothese. Het immuunsysteem van kinderen ontwikkelt zich door virussen en bacteriën te bestrijden. Het super schoon houden van hun omgeving belemmert deze ontwikkeling, waardoor ze een groter risico lopen op het ontwikkelen van astma ( en andere auto-immuunziekten).
Het vaccin raadsel. Onderzoeken laten zien dat vaccins zijn gekoppeld aan astma, dus het is verstandig om zorgvuldig na te denken over de werkelijke risico’s van epidemieën en infectieziekten. Houd er rekening mee dat een gezonde ontwikkeling van het immuunsysteem afhangt van de blootstelling aan kinderziekten.

 Voeding
Verse groenten en fruit verbeteren astma. Onderzoek toont aan dat diëten met weinig groenten en fruit het risico en de ernst van astma verhogen.
Tomaten bevatten grote hoeveelheden lycopeen, een antioxidant die astmasymptomen vermindert wanneer ze regelmatig worden gegeten.
Rauwe honing bevat bijenpollen en propolis, die beide anti-allergische, ontstekingsremmende en slijmoplossende eigenschappen hebben – plus het verbetert het herstel van het immuunsysteem. Een open pot rauwe honing onder de neus van iemand die aan een astma-aanval lijdt, kan helpen om gemakkelijker te ademen. Als preventieve maatregel kan een theelepel rauwe honing worden gegeten of gemengd in een glas warm water en drie keer per dag worden ingenomen.
Knoflook is een bekend natuurlijk antibioticum. Het bevat een mengsel van verbindingen die antibacteriële en antischimmeleffecten hebben. Het vermindert ook de longontsteking die gepaard gaat met astma.
Gember kan het slijm verdelen dat zich in de longen bouwt en bijdraagt ​​aan astma, maar het moet vers zijn. Maak een gemberthee door twee kopjes kokend water te combineren met twee eetlepels geraspte gember. Drink een kopje thee eens in de twee uur wanneer astma een probleem is.
Kurkuma, onder andere, is een natuurlijke ontstekingsremmer die astma en eczeem helpt. Voor het beste resultaat drink je een theelepel kurkuma driemaal daags in een sap op een lege maag.
Pepermunt kan de luchtwegen kalmeren en het slijm afscheiden. Voeg een paar druppels in een kom dampend water en adem in. zorg ervoor dat je jezelf niet verbrandt. Opmerking: pepermunt is een bekend antidotum voor veel homeopathische middelen: vermijd deze tip als u al homeopathie gebruikt.
Karwijzaad of venkelzaad kan slijm afscheiden. Voeg karwijzaad toe aan een kom met heet water en gebruik het als inhalatie van stoom. Venkelzaden kunnen worden gekauwd of rauw worden gegeten.
Vis- en visolie rijk aan omega-3-vetzuren verminderen ontstekingen en verbeteren allergieën zoals astma, vooral als de verhouding tot omega-6-vetzuren niet in balans is door een dieet dat zwaar is met voedingsmiddelen zoals rood vlees, varkensvlees, zuivelproducten en meervoudig onverzadigde oliën.

Acute hulp
De volgende maatregelen kunnen worden ingezet als u wordt overvallen door een ernstige astma-aanval zonder uw reguliere medicatie bij de hand te hebben en geen directe medische hulp kunt krijgen. Zet in tijdens het wachten op een ambulance.

  1. Bowen-techniek: bij een ernstige astma-aanval gaat de grote ademhalingsspier die de borst en de buik (het middenrif) verdeelt, in spasmen, waardoor het moeilijk wordt uit te ademen. Om deze spasme te verlichten, zoek je de onderkant van het borstbeen (het gevoelige uiteinde van het borstbeen tussen de ribben), plaats je je duim in de zachte holle 2-5 cm (1-2 inch) onder het uiteinde van het borstbeen en druk je op ongeveer 2-4 cm (1 – 1½ inch) naar binnen en naar boven in de richting van het diafragma. Trek de duim dan stevig naar beneden om de spasmen te ontlasten, zodat de persoon weer kan ademen. Als u de eerste keer niet succesvol bent, herhaalt u de procedure.
  2. Koffie bevat een stof die vergelijkbaar is met de actieve component in veel astmamedicijnen. Studies tonen aan dat een goede, sterke kop koffie de luchtwegen verwijden om de ademhaling te vergemakkelijken. Gebruik vervolgens de Bowen-techniek om de astmatische spasmen verder te verminderen.
  3. Homeopathie behandelt niet alleen chronisch astma, maar kan ook snel acute episodes verlichten als de juiste remedie wordt gekozen.  Homeopathie kent niet de bijwerkingen van de conventionele behandeling; het verbetert ook de algemene fysieke en mentaal-emotionele gezondheid.

Meer weten neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of voor een afspraak.

 

Dit bericht is geplaatst in Luchtwegklachten met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.