Blaasontsteking

Blaasontsteking een veel gehoord probleem.
Maar wat is dat nu precies en wat doe je eraan?

Een blaasontsteking is zoals het woord al suggereert een ontsteking van de blaaswand. Het wordt veroorzaakt door een infectie en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De ontsteking ontstaat meestal  door bacteriën, vooral de Escherichia Coli, maar kan ook andere oorzaken hebben, zoals medicatie, straling, virussen, schimmels.Er zijn verschillende factoren die de kans op het ontstaan van een blaasontsteking vergroten:
irritatie of chemische stoffen;
slechte hygiëne;
onvoldoende drinken;
niet goed legen van de blaas;
irriterende stoffen in de voeding;
diabetes mellitus;
zwangerschap;
menopauze;
geslachtsgemeenschap;
het plaatsen van een spiraaltje of katheter;
bij mannen met een vergrote prostaat;
bij vrouwen met een blaasverzakking.

Symptomen
De meest gehoorde symptomen van een blaasontsteking zijn frequente, hevige aandrang hebben om naar het toilet te gaan waarbij slechts kleine beetjes worden uit geplast. Door de hevige aandrang kan onwillekeurig verlies van urine ontstaan, vooral bij ouderen. Frequente aandrang tijdens de nacht komt ook veel voor. Pijn tijdens, voor of na het urineren komt vaak voor, zowel brandend als bijtend. De pijn zit vaak boven het schaambeen of onder in de rug. De urine kan troebel zijn en soms kan er bloed in de urine zitten.  Meestal is er geen sprake van koorts, wanneer dit wel zo is, kan dit een  tekenzijn dat de ontsteking zich heeft uitgebreid naar de hogere urinewegen.

Wanneer een blaasontsteking vaker voorkomt spreken we van een chronische of recidiverende ontsteking.

Voorkómen van een blaasontsteking
Gelukkig kun je zelf veel doen om een blaasontsteking te voorkomen of om je lichaam te helpen deze te bestrijden en overwinnen:

zorg voor een goede intieme hygiëne: de urogenitale streek ’s morgens en ’s avonds wassen maar niet met agressieve intieme middelen of zeep;
drink 1,5 tot 2 liter per dag, veel plassen helpt om bacteriën weg te spoelen;
de urine niet ophouden: naar het toilet gaan als je voelt dat je moet plassen;
plas de blaas helemaal leeg zodat de bacteriën  zich niet kunnen vermenigvuldigen in de achtergebleven urine;
veeg na het plassen van voren naar achteren af;
plassen na geslachtsgemeenschap om de bacteriën uit te schakelen die eventueel in de urinebuis zijn geraakt;
draag katoenen onderkleding, draag geen strakke kleding of synthetisch ondergoed want dit zorgt voor een broeierige omgeving die bacteriegroei bevordert;
cranberry sap drinken: regelmatig sap van veenbessen drinken vermindert de kans op herhaalde urineweginfecties, aldus het resultaat van een onderzoek dat in Finland werd uitgevoerd en gedurende 1 jaar liep. 

Als voorkomen niet helpt: een blaasontsteking is in het algemeen goed te behandelen met klassieke homeopathie en maakt daarmee het gebruik van antibiotica  overbodig.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Homeopathie algemeen, Immuunsysteem, Uncategorized met de tags , , . Bookmark de permalink.