Carpaal Tunnel Syndroom

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) ontstaat door beknelling van de middenhandszenuw in de pols, waardoor doofheid, tintelingen en pijn worden veroorzaakt.   Bovendien kun je ook last krijgen van brandende vingers, stijfheid, krampen en zwakte.

Vrouwen hebben er vaker last van. Het kan tijdens de zwangerschap optreden of aan het begin van de overgang. Vaak is niet bekend wat de oorzaak is, maar vermoedt wordt dat hormonen een rol spelen. Het komt ook vaker voor bij mensen met een schildklieraandoening, diabetes mellitus en bij reumatoïde artritis. Ook vochtretentie kan een trigger zijn.

Daarnaast kan het een gevolg zijn van repeterende bewegingen van de pols (zoals computerwerk, of thuisactiviteit of werkplek met herhaald aangrijpen en trillen), omdat dit kan leiden tot zwelling van pezen en ligamenten die compressie kunnen veroorzaken van de zenuw.

Soms gaat het op den duur vanzelf over. Soms helpt het om strekoefeningen te doen. Maar vaak wordt het advies gegeven om te opereren.

In de homeopathie beschouwen we de symptomen van carpaal tunnel syndroom als onderdeel van de gehele persoon.   Een homeopathisch middel wordt gekozen op basis van de manier waarop de persoon zijn CTS-symptomen ervaart, binnen de totaliteit van alle symptomen, van het grotere beeld van ieders gezondheidstoestand en persoonlijke omstandigheden.

Homeopathie bevordert de genezing van binnenuit door het zelf genezende vermogen te stimuleren, met als gevolg een betere gezondheid en vitaliteit.

Er zijn veel mogelijke homeopathische middelen voor het carpaal tunnel syndroom, afhankelijk van de symptomen en oorzaken wordt een passend middel gezocht.

Bij de ene mens zal er stijfheid zijn met gevoelloosheid en tintelingen na inspanning  wat verbetert door warme applicaties.  Bij iemand anders zal juist de pijn verbeteren bij voortgezette beweging.
Vaak is er een verergering door koud of vochtig weer en soms treedt er een verkramping in de hand op.
Voor al deze verschillende symptomen zijn er andere homeopathische middelen beschikbaar.

Wil je weten of homeopathie ook jou van een pijnlijke kwaal af kan helpen, neem dan contact op voor een afspraak of vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Dit bericht is geplaatst in Bewegingsapparaat. Bookmark de permalink.