Eczeem: een steeds vaker voorkomende klacht

eczeem klachten behandelen met homeopathie Eczeem is een veel voorkomende en vervelende aandoening, vaak veroorzaakt door een overreactie van de huid op veel voorkomende stoffen zoals zeep, voedsel en stof. De huid wordt rood, jeukt en wordt droog, schilferig of bobbelig. Ook kan de huid een waterige of kleverige vloeistof afgeven. Eczeem kan het leven zeer veronaangenamen.
Hoe ernstig de  uitslag is, hangt van de persoon af. Sommige patiënten kunnen van top tot teen worden bedekt met een zeer ernstige huiduitslag die ziekenhuisopname en natte verbanden vereist, terwijl anderen slechts een of twee droge plekken hebben. Zelfs mild eczeem kan zeer ongewenst zijn: wanneer onaantrekkelijke huiduitslag zich op  handen en gezicht bevindt kun je dit als  onprettig ervaren in je sociale leven.

Oorzaken van eczeem
Eczeem kan erfelijk zijn. Als één of beide ouders eczeem hebben, is de kans groot dat de kinderen het ook krijgen. Een andere risicofactor zijn de vaccins. Studies tonen aan dat degenen die zijn gevaccineerd meer kans hebben op eczeem of op andere allergieën dan degenen die niet zijn gevaccineerd.

 Wat kun je doen?
Als je van de jeuk en het steeds moeten krabben af wilt, is het belangrijk om de triggers  weg te nemen. Het verwijderen van de triggers zorgt voor een snelle (tijdelijke) verlichting van de pijn en de jeuk, maar klassieke homeopathie  kan helpen om definitief van het probleem af te komen. 

Herkennen van gemeenschappelijke triggers
Dingen die je eet: wanneer je immuunsysteem voedsel als een indringer ziet, zal eczeem het gevolg zijn. Zuivelproducten, koemelk en sojamelk, babyvoeding, zeevruchten, pinda’s, sesamzaad, eieren, noten, zuur fruit en glutenbevattende producten zijn veel voorkomende triggers voor een overgevoelig immuunsysteem.
Echter, soms is voedsel helemaal niet het probleem, maar wel de kunstmatige toevoegingen die erin zitten. Misschien heb je geen probleem met een biefstuk, maar een fastfood-hamburger kan een heel ander verhaal zijn.
Huishoudelijke stoffen: moderne zeep, huid crèmes, parfums, shampoos, conditioners, wasverzachters, verf, kleurstoffen, wasmiddelen en afwasmiddelen zijn allesbehalve veilig en zachtaardig. Veel chemicaliën die ze bevatten, veroorzaken of verergeren eczeem. Sigaretten en sigarettenrook is een andere boosdoener.
Heet en koud: extreme temperaturen irriteren eczeem, net als vochtige of zeer droge lucht – veroorzaakt door airco of verwarming- maar ook warme douches of baden werken als triggers.
Natuurlijke stoffen: huisstofmijten; schimmels; veren, haar en huidschilfers van huisdieren; en grassen, planten en pollen zijn bekende allergenen.
Emotionele stress: onze emotionele gezondheid en stabiliteit wordt vaak weerspiegeld in onze huid. Overwerk, je ongelukkig voelen en stress kunnen allemaal eczeem verergeren.

 Zelfhulpmaatregelen

  • Vermijd wollen en synthetische kleding omdat beide eczeem kunnen irriteren. Zoek naar natuurlijke vezels zoals katoen of bamboe.
  • Was nieuwe kleren voor het dragen ​​om zwevende kleurstoffen en chemicaliën te verwijderen.
  • Spoel kleding na het wassen extra uit om alle schoonmaakmiddelen te verwijderen.
  • Diëten met weinig essentiële vetzuren dragen bij aan de droge en ontstoken huid. Oliën zoals lijnzaad en visolie zijn rijk aan omega-3 vetzuren die ontstekingen verminderen en allergieën verbeteren. Voeg ze toe aan je dieet.
  • Kalmeer je huid met een havermoutbad. Plaats een kop havermout in een oude kous en laat het water er doorheen stromen terwijl je je bad vult.
  • Melk of appelciderazijn gedept op het eczeem kan de huiduitslag en de ontsteking kalmeren. Let op: de appelciderazijn kan in het begin een beetje steken.
  • Honing verlicht ook de ontsteking en eventuele infecties. Breng honing aan op het betreffende lichaamsdeel
  • Biologische kokosolie is een zacht en veilig alternatief voor crèmes op basis van minerale olie en paraffine. Deze crèmes bevatten conserveermiddelen en emulgatoren – stoffen die je liever niet via de huid wilt opnemen en die bij sommige mensen eczeem kunnen verergeren.

Behandeling van eczeem met homeopathie
Homeopathische remedies verlichten of elimineren eczeem vaak – niet alleen voor mensen maar ook voor dieren. Ze zijn veilig in gebruik zowel voor baby’s , volwassenen als voor ouderen.
Het is belangrijk je te realiseren dat eczeem een ​​chronische aandoening is die zorgvuldig moet worden behandeld door een ervaren homeopaat. Zelfhulpmiddelen  kunnen in een te sterke, of te vaak ingenomen dosis, eczeem tijdelijk verergeren. Hoewel dit niet blijvend schadelijk is, kun je dit beter voorkomen.
Wil je meer weten neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of voor een afspraak.

Dit bericht is geplaatst in Huidklachten met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.