Glutenintolerantie (coeliakie)

Wat is coeliakie?
Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door intolerantie voor gluten. Gluten is een eiwit die voorkomt in de granen tarwe, spelt, rogge, kamut en gerst. Wanneer deze granen worden gegeten door mensen die hier gevoelig voor zijn, activeren ze een immuunrespons die de bekleding van de dunne darm beschadigt.
Dit vermindert het vermogen van de darm om voedingsstoffen te absorberen, waaronder koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen.Het gevolg van het niet goed opnemen van voedingsstoffen kan zijn: gewichtsverlies, diarree, constipatie, vermoeidheid, overmatig winderigheid, vitamine- en mineraaldeficiënties (bijvoorbeeld ijzer, folaat, calcium, in vet oplosbare vitamines), ijzergebreksanemie en botziekte .

Personen met coeliakie moeten een levenslang, glutenvrij dieet volgen, waarbij ze strikt de tarwe-, spelt-, rogge- en gerstproteïnen vermijden . Een glutenvrij dieet stelt de darm in staat te genezen en verbetert gastro-intestinale symptomen, zoals diarree, constipatie, overmatige winderigheid en een opgeblazen gevoel. Strikt volgen van dit dieet helpt ook om aandoeningen te voorkomen die kunnen worden veroorzaakt door langdurige, onbehandelde coeliakie. Zoals lymfoom (een kanker van het lymfeweefsel) en osteoporose (het chronische verlies van botmassa).

Oorzaak en risicofactoren van coeliakie
De onderliggende oorzaak van coeliakie is waarschijnlijk een combinatie van omgevingsfactoren en een genetisch defect dat ervoor zorgt dat het immuunsysteem van het lichaam antilichamen produceert, die in aanwezigheid van gluten de bekleding van de dunne darm aantasten. Dientengevolge worden de darmvlokken beschadigd en kunnen ze geen voedingsstoffen meer op de juiste manier opnemen. Verminderde opname van voedingsstoffen zorgt er voor dat je ondervoed raakt, ongeacht de hoeveelheid voedsel die wordt gegeten.
Als één van de ouders coeliakie heeft, heeft elk kind een verhoogde kans van vijf tot tien procent op coeliakie.  Een genetische aanleg voor coeliakie in combinatie met verschillende triggerfactoren, zoals chirurgie, zwangerschap, geboorte van een kind, virale infectie en ernstige emotionele stress, kan leiden tot het begin van de ziekte.

Symptomen en tekenen van coeliakie
De klachten bij coeliakie verschillen sterk per persoon. De een kan ernstige lichamelijke klachten hebben, zoals diarree, constipatie of buikpijn , terwijl de ander emotionele symptomen kan ervaren, waaronder prikkelbaarheid of depressie . Prikkelbaarheid is een van de meest voorkomende symptomen bij kinderen met coeliakie.
Andere symptomen van de ziekte zijn onder andere winderigheid , herhaaldelijk opzwellen van de buik en pijn, gewichtsverlies , vermoeidheid , bot- of gewrichtspijn , toevallen , spierkrampen, tandverkleuring of verlies van glazuur en jeukende huiduitslag. Sommige mensen met coeliakie hebben weinig tot geen symptomen. Omdat coeliakie de opname van voedingsstoffen schaadt, lopen mensen met deze ziekte het risico complicaties te ontwikkelen zoals ondervoeding en bloedarmoede.  Het dieet moet worden aangevuld met vitamines, waaronder in vet oplosbare vitamines, foliumzuur en ijzer.

Behandelingen en preventie van coeliakie
De behandeling voor coeliakie is een glutenvrij dieet. Dit is ook het enige bekende middel om symptomen te voorkomen, omdat de onderliggende genetische oorzaak niet kan worden behandeld of voorkomen. Met de hulp van een diëtist kunnen patiënten ingrediëntenlijsten leren lezen bij het maken van voedselkeuzes om voedsel te identificeren dat gluten bevat. Het te vermijden voedsel is tarwe, rogge, kamut en gerst, evenals alle voedselproducten gemaakt van deze granen. Om gezond te blijven, moet de patiënt dit glutenvrije dieet volgen voor de rest van zijn of haar leven, omdat het eten van zelfs een kleine hoeveelheid gluten kan leiden tot schade aan de dunne darm. Veel supermarkten hebben tegenwoordig een verscheidenheid aan glutenvrije brood- en pastaproducten maar deze zitten vaak weer vol met snelle koolhydraten en toevoegingen die weinig voedingswaarde hebben.  Eet vooral onbewerkte voedingsmiddelen zoals groente, fruit, noten en zaden, peulvruchten, ei, vlees, en(vette) vis.  Bij sommige patiënten kunnen extra complicaties optreden als gevolg van de coeliakie, in welk geval verdere behandeling nodig kan zijn. Als een patiënt bijvoorbeeld ondervoeding ontwikkelt, zal hij of zij een behandeling nodig hebben met  voedingssupplementen.


Voor de meeste patiënten stopt een glutenvrij dieet de symptomen, laat de darm genezen en voorkomt verdere darmbeschadiging. Bij kinderen geneest de darm meestal binnen drie tot zes maanden, bij volwassenen kan genezing tot twee jaar duren. Wanneer de dunne darm is genezen, kunnen de darmvlokken weer voedingsstoffen uit het voedsel opnemen in de bloedbaan. Bij sommige patiënten lijkt een glutenvrij dieet niet effectief, wat resulteert in een aandoening die bekend staat als niet-reagerende coeliakie. In dergelijke gevallen blijkt vaak dat sporen van gluten nog steeds aanwezig zijn in het dieet van de patiënt. Een diëtist kan nodig zijn om de bron van gluten te identificeren, omdat gluten soms in voedingsmiddelen verborgen is. Verborgen bronnen van gluten zijn additieven zoals gemodificeerd voedselzetmeel, conserveermiddelen, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en textuur modificerende middelen.

Homeopathische behandeling van symptomen van coeliakie
Homeopathie selecteert de remedie op basis van de totaliteit van symptomen en gaat uit van een individuele benadering. Daarmee wordt een constitutionele verbetering bereikt. Met homeopathie worden niet  alleen symptomen van coeliakie behandeld, maar ook  de onderliggende oorzaak en individuele vatbaarheid wordt aangepakt, waardoor je uiteindelijk beter in je vel komt te zitten.

Wil je weten of homeopathie ook voor jou een oplossing kan zijn, neem dan contact  op. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek is altijd mogelijk.

Dit bericht is geplaatst in allergie met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.