Hoest

Er zijn veel verschillende soorten hoest en je kunt ze allemaal in de winter horen : kriebelhoest, droge hoest, hoest met veel slijm, blaffende  hoest – die allemaal één ding gemeen hebben: ze veroorzaken pijn en ongemak voor de patiënt (en niet te vergeten diens omgeving!)  Hoest leidt tot prikkelbaarheid, pijnlijke spieren, en aan gebrek aan slaap.
Het juiste homeopathisch middel kan echter snel verlichting brengen. Bovendien kan het ook de onderliggende oorzaak van de hoest verhelpen.

Waarom hoesten we?
Hoe onaangenaam ook, elke hoest heeft een doel. Hoest beschermt onze longen tegen ongewenste deeltjes, infectie, en de ophoping van afscheidingen die anders zouden leiden tot  longontsteking.
Hoest fungeert ook als een waarschuwingssignaal voor een aantal ernstige ziekten!
Hoest kan worden veroorzaakt door allergieën of door irriterende stoffen, zoals rook en stof.
Hoest wordt ook geassocieerd met astma, hartfalen of oesofageale reflux.
Ook kan hoest een symptoom zijn van klachten als bronchiëctasieën en taaislijmziekte, irritatie van de keel door neusafscheiding, een infectie door de kinkhoest bacterie of het is een nerveuze gewoonte  in tijden van angst.

Daarnaast kan het een neveneffect zijn van medicatie zoals  bloeddrukverlagers  of anti-inflammatoire middelen, zoals aspirine en andere niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs).
Vaak is hoest  een essentieel onderdeel van de gewone verkoudheid.

Natte of droge hoest?
Droge hoest is onproductief en irritant. Droge hoest wordt meestal veroorzaakt door een vervelende kriebel en verdrijven weinig of geen slijm.

Natte hoest is productief. Het verwijdert  afscheidingen die zich hebben verzamelt in je keel of borst.
Hoest kan worden veroorzaakt door koude lucht, beweging, praten, verandering van de temperatuur, of  door lachen. Opgehoest slijm kan  gekleurd, vezelig, schuimend of kleverig zijn.  Voor het kiezen van het juiste homeopathische middel zijn deze kenmerken belangrijk.

Wat kun je zelf doen bij hoest
Eet gezond voedsel en vermijd suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken.

Zorg voor voldoende rust, zodat je lichaam kan herstellen.
Houd je slijmvliezen vochtig door regelmatig en voldoende water of rustgevende thee te drinken.
Door te stomen en door een warme douche  verzacht je de ontstoken luchtwegen en wordt  slijm opgelost.
Vermijd sigaretten en tabaksrook.
Een speciale tip voor hoest : zwarte peper. Peper kan de hoest verlichten en heeft een antimicrobiële werking. Neem peper meerdere malen per dag in met een lepel honing.

Wanneer dit  allemaal niet helpt, maak dan een afspraak om met  een specifiek voor jou uitgezocht homeopathisch middel van de hoest af te komen.

Dit bericht is geplaatst in Luchtwegklachten. Bookmark de permalink.