Hooikoorts

Wanneer het goed is, beschermt ons immuunsysteem ons door gevaarlijke bacteriën, virussen en giftige stoffen die ons lichaam binnendringen uit te schakelen. Bij hooikoorts gaat er iets mis en ons immuunsysteem reageert dan ook op onschadelijke stoffen zoals pollen, grassen en dierlijke huidschilfers. Deze allergische reactie resulteert in een cluster van symptomen zoals niezen, verstopte neus of loopneus, jeuk, hoofdpijn, astma, tranende ogen, neusafscheiding die je het leven zuur kunnen maken.

Hooikoorts is een diepgewortelde klacht, het gaat niet over enkel oppervlakkige symptomen. Veelal worden  sprays en tabletten voorgeschreven die hooikoorts symptomen onderdrukken, waardoor tijdelijk verlichting ontstaat, maar deze middelen genezen niet de oorsprong van de ziekte. Zij worden vaak geassocieerd met bijwerkingen.

Een aantal zelfhulpmaatregelen zijn eenvoudig in te zetten om de frequentie en intensiteit van de symptomen te verminderen. Wil je echt van je problemen af dan is een constitutionele behandeling bij een homeopaat de aangewezen weg.

Wat kun je zelf doen:

  • Drink veel water. Wanneer je voldoende drinkt blijven de slijmvliezen van je neus vochtig waardoor allergenen gemakkelijker verdreven worden.
  • Overweeg het gebruik van een Neti pot. Deze potjes vul je met een lauwwarme zeezout oplossing waarmee je de neus spoelt waardoor irriterende stoffen uitgescheiden worden.
  • Smeer een vette, niet absorberende creme op de binnenkant van de neusgaten als beschermende barrière tegen allergenen.
  • Ontdek waar jij allergisch voor bent en vermijd zoveel mogelijk de buitenlucht wanneer deze pollen in de lucht zijn.
  • Gebruik een zonnebril – Draag een zonnebril als je buiten bent. Het liefst één die goed om je ogen heen sluit. Dit beschermt je ogen tegen stuifmeel.
  • Vochtig washandje – Heb je jeuk aan je ogen, wrijf dan niet. Pollen die aan je handen zitten, kun je zo overbrengen. Wrijven kan ontstekingen en irritaties tot gevolg hebben. Je kunt de irritatie verminderen door een vochtig washandje op je ogen te leggen of je ogen te spoelen met koud water.
  • Gebruik voeding als medicijn. Een Mediterraan dieet bevat veel antioxidanten, die een beschermende werking tegen allergie en hooikoorts Dus eet veel verse groenten en fruit, gezonde olie, vis, olijven en noten olie, vis, olijven en noten. Blijf af van ongezond vet (zoals margarine maar ook vetten in bewerkte voedingsmiddelen en in fast food) dat de kansen op ontstekingen doet toenemen. Uien en knoflook bevatten natuurlijke stoffen die de ontsteking van hooikoorts verminderen, dus voeg ze royaal aan je maaltijden toe. Specerijen zoals mierikswortel, mosterd, pepers en fenegriek verlichten hooikoortssymptomen evenals rauwe zuivere honing.

Talrijke studies (zie  Homeopathy-works.html) tonen aan dat homeopathische behandeling de symptomen van hooikoorts en andere overgevoeligheden vermindert  zonder gevaarlijke bijwerkingen en tevens zorgen voor een verbetering van kwaliteit van leven.

Wil je ook van je klachten af, neem dan contact op voor het maken van een afspraak via info@esprithomeopathie.nl of bel naar 06-20065549. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek behoort tot de mogelijkheden.

Dit bericht is geplaatst in Luchtwegklachten, Uncategorized. Bookmark de permalink.