Jicht

Jicht is een aandoening die de laatste decennia steeds vaker voorkomt. Het komt ongeveer 8 keer meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Een aanval van jicht vindt plaats wanneer overtollig urinezuur wordt afgezet in een gewricht en kristallen vormt. Het gewricht beschouwt deze kristallen als vreemde indringers. Om de indringers kwijt te raken, geeft het gewricht signalen af dat het hulp nodig heeft. Het lichaam maakt meer witte bloedcellen aan om de kristallen af te breken, via de bloedbaan komen deze in het gewricht. Deze witte cellen geven stoffen af die ontstekingen, zwellingen en pijn veroorzaken. Vaak ontstaat zo’n jichtaanval plotseling in de nacht. Zo’n ontsteking kan gepaard gaan met koorts.

Normaal wordt urinezuur uitgescheiden in de urine.  Maar bij sommige mensen is de stofwisseling verstoord waardoor zich teveel urinezuur  kan opbouwen in het bloed en het neerslaat als kristallen in de gewrichten. In veel gevallen gebeurt de opbouw omdat de nieren niet voldoende urinezuur afscheiden. Maar soms produceert het lichaam gewoon te veel urinezuur.

Als het meest voorkomende type inflammatoire artritis, wordt jicht vaak over het hoofd gezien als een ernstige ziekte. In feite weten 7 van de 10 volwassenen niet dat jicht een vorm van artritis is. Jicht wordt geassocieerd met andere aandoeningen zoals obesitas, hoge bloeddruk, insulineresistentie. Jicht is een uiterst pijnlijke aandoening, maar slechts een op de vijf denkt bij jicht aan een “ernstige” aandoening.

Hoewel jicht op meer plaatsen kan voorkomen zoals vingers en oorschelpen, treft het meestal de grote teen.

Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan jichtaanvallen: het neerslaan van urinezuurkristallen komt vaker voor bij mensen met nierfunctiestoornissen, overgewicht, overmatig alcoholgebruik of bij plasmedicatie.
Urinezuur ontstaat wanneer purine uit voeding wordt afgebroken. Belangrijk is dus om voeding met veel purine te vermijden. Ook zuurvormende voedingsmiddelen matigen is belangrijk.

Wat je zelf kunt doen om een jichtaanval te voorkomen:
Vermijd purine-rijke voeding zoals: forel, zalm, krab, ansjovis, haring, bokking, sardines, spiering, asperges, bloemkool, spinazie, paddenstoelen, gehakt, orgaanvlees zoals lever en zwezerik, leverworst, gelatine en gistrijke producten zoals Marmite.
Eet en drink minder zuurvormende voeding zoals: kaas, koffie, zwarte thee, frisdranken.
Drink weinig tot geen alcohol. Drink daarentegen veel water, hiermee help je de nieren overtollig urinezuur uit te scheiden.
Eet gevarieerd met vooral veel groenten, noten en zaden aangevuld met een weinig vis en vlees en granen. Groentensappen zijn een goede aanvulling op je dieet.
Daarnaast is dagelijks bewegen belangrijk.

 

Mocht je toch een jichtaanval krijgen, weet dan dat homeopathie de oorzaak aanpakt en je helpt om weer gezond te worden.
Meer weten?  Bel of mail voor een afspraak om met  een specifiek voor jou uitgezocht homeopathisch middel van je klachten af te komen.

Dit bericht is geplaatst in Bewegingsapparaat met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.