De menopauze vertegenwoordigt het geleidelijke proces van het einde van de menstruatie voor vrouwen. Het is een natuurlijk proces voor vrouwen en geen ziekte of een tekortziekte. De menopauze kan onregelmatige, zware of pijnlijke menstruaties veroorzaken, en problemen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid, stemmingswisselingen, concentratie- en geheugenproblemen, vaginale droogheid, vermoeidheid, depressie, hoofdpijn, hartkloppingen, verlies van libido, gewichtstoename, en nog veel meer.
Menopauze is de periode rond de laatste menstruele cyclus van de vrouw. Zowel de menopauze en de periode die daaraan vooraf gaat leiden tot significante fysieke veranderingen in het lichaam van een vrouw.
Symptomen
De meest ervaren menopauzeklachten komen voor in de leeftijd van 48 tot 55 jaar. Perimenopauze kan vier tot vijf jaar plaatsvinden voor de eerste symptomen van de menopauze. Tijdens de perimenopauze, kan de vrouw onregelmatige menstruatie hebben, maar kunnen ook andere menopauze symptomen ontstaan. Veel voorkomende symptomen van de menopauze zijn onder andere:
- Nachtelijk zweten
- Slapeloosheid
- Koude handen en voeten
- Zwaarmoedigheid
- Stemmingswisselingen, angst
- Meer vetophoping rond de buik
- Gewichtstoename
- Opvliegers
- Duizeligheid of hoofdpijn
- Vaginale droogheid
- Geheugenverlies
Depressie
Menopauze kan een ernstige stemmingsstoornis veroorzaken bekend als zware depressie. Vrouwen die eerder depressieve episodes hebben gehad, vooral wanneer dit samenging met de bevalling of de menstruatie, lopen een hoger risico op het ontwikkelen van ernstige depressie tijdens de menopauze of perimenopauze. Om het probleem te diagnosticeren, wordt gebruik gemaakt van bloedonderzoek om het niveau van de functie van de eierstokken en de schildklier te bepalen.Artsen diagnosticeren vrouwen als het hebben van een ernstige depressie wanneer ze voor het grootste deel van de dag depressief zijn gedurende ten minste twee weken. Ook gebrek aan interesse in activiteiten kan worden gediagnosticeerd als zijnde een ernstige depressie. Sommige vrouwen ervaren beide primaire symptomen. Depressie kan ook leiden tot deze secundaire symptomen :
- Vermoeidheid
- Rusteloosheid
- Gevoelens van waardeloosheid of schuld
- Gedachten over zelfmoord of de dood
- Moeite met slapen, of juist alleen maar slaap hebben
- Moeite met concentreren
Regulier wordt vaak hormoontherapie voorgeschreven, mogelijk ook antidepressiva en psychotherapie.
Echter hormoontherapie geeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker, bloedstolsels, hartaandoeningen en beroertes.
Wat kan je helpen om deze periode zo goed mogelijk door te komen?
Bewegen! Vrouwen die actief zijn ervaren minder en mildere symptomen van de menopauze. Sporten kan ook postmenopauzale gewichtstoename voorkomen. Gewicht-dragende oefeningen kunnen ook helpen om osteoporose te voorkomen.
Vrouwen in de overgang kunnen ook last hebben van stressincontinentie. Dit wordt veroorzaakt door spieratrofie in de bekkenbodemspieren veroorzaakt door verschuivingen in oestrogeen niveaus. Regelmatig bekkenbodemspier-oefeningen doen kan hierbij helpen.
Seks kan moeilijk worden voor vrouwen in de overgang. Vaginale droogheid en gevoeligheid komt vaak voor, met als gevolg minder interesse in seks. Een glijmiddel kan tijdelijk uitkomst bieden.
Voeding
Eet een diversiteit aan vers en volkoren voedsel en drink veel water.
Eet goede bronnen van de essentiële vetzuren: vette vis, zaden, noten en volkoren.
Fyto-oestrogenen: voedingsmiddelen die een plantaardige vorm van oestrogeen leveren, Probeer ok hier diversiteit aan deze voedingsmiddelen te eten, niet alleen grote hoeveelheden van een of twee bronnen. Naast bekende kruiden en gefermenteerde (fermentatie verhoogt het vitamine- en mineralengehalte, maar vermindert de fytaten, protease en enzymremmers en isoflavonen) soja zijn er een aantal voedingsmiddelen die helpen bij de menopauze zoals appels, kersen en pruimen; verschillende bonen, peulvruchten en groenten, waaronder adzuki-bonen en kikkererwten, alfalfa spruitjes en wortelen.
Complexe koolhydraten: verminder de hoeveelheid koolhydraten die u eet en kies voeding met een lage glycemische index zoals volle granen, bonen en groenten . Ze helpen om je bloedsuikerspiegel gelijkmatig te houden en bieden voedingsstoffen en waardevolle oplosbare en onoplosbare vezels.
Nachtelijk zweten kan ook worden verergerd door een lage bloedsuikerspiegel. Voor sommige vrouwen kan een snack met een lage glycemische index voor het slapengaan nuttig zijn om te proberen of het helpt.
Te vermijden voedsel:
Suiker en andere geraffineerde koolhydraten zijn snelverbrandende calorieën die niet bijdragen aan onze gezondheid in het algemeen. Ze maken het ook moeilijker om een stabiele bloedsuikerspiegel te handhaven. Dit kan op zijn beurt de symptomen van de menopauze verergeren.
Kunstmatige zoetstoffen – deze kunnen bijwerkingen hebben.
Stimulerende middelen – gekruid voedsel, thee, koffie en cafeïnehoudende dranken kunnen opvliegers en nachtelijk zweten verergeren.
Alcohol – veel vrouwen merken dat alcohol de symptomen van de menopauze verergert.
Rood vlees en zuivel producten kunnen bijdragen aan het verhogen van ontstekingsreacties, kies in ieder geval voor biologisch.
Zout heeft gevolgen voor de bloeddruk, waterbalans en retentie, beter is de inname te beperken.
Wanneer dit allemaal niet voldoende helpt maak dan een afspraak om met behulp van een specifiek voor jou uitgezocht homeopathisch middel de balans terug te krijgen