Slapeloosheid
Slaap is belangrijk. Het helpt ons lichaam herstellen van de dagelijkse activiteiten en verbetert het geheugen en de hersenfunctie. Zonder dat zouden we letterlijk gek worden.
Slaap hoort een natuurlijk onderdeel van het leven te zijn, maar niet iedereen heeft altijd een goede nachtrust. Daar zijn meerdere redenen voor: sommige voorgeschreven conventionele medicatie interfereren met de waak / slaap-cyclus van het lichaam, emotionele stress leidt tot nachtelijke angst en het verkeerde eten voor het slapengaan zal de slaap verstoren. Soms is er geen duidelijke reden.
Om je te helpen een goede nachtrust te krijgen, volgt een lijst met nuttige tips.
Tips voor een goede nachtrust
- Blijf gezond
Train regelmatig. Door elke dag minstens dertig minuten te bewegen, kun je ‘s avonds beter inslapen. Doe dat niet te kort voor het naar bed gaan doet, anders blijf je juist langer wakker.
Afvallen. Overgewicht verhoogt het risico op snurken en slaapapneu, die geen van beide resulteren in een goede nachtrust.
Laat je gezondheid controleren wanneer er klachten zijn. Veel ziekten verstoren de slaap. Bijvoorbeeld, dorst in de nacht kan op diabetes wijzen, brandende voeten kunnen wijzen op een smal bloedvat of een zenuwziekte, en frequente bezoeken aan de w.c. kunnen wijzen op een probleem met de prostaat, de nieren of het hart.
Balans in menopauzale hormonen. Hormonale veranderingen tijdens de menopauze kunnen opvliegers, gewrichtspijnen en hartkloppingen veroorzaken die de slaap verstoren. Breng je lichaam weer in balans met de hulp van klassieke homeopathie. - De voedselfactor
Vermijd cafeïne. Het drinken van koffie, of zelfs thee, voorkomt bij sommige mensen het in slaap vallen. Houd er rekening mee dat cafeïne ook voorkomt in sommige bewerkte voedingsmiddelen, drankjes en zelfs medicijnen of dieetpillen.
Vermijd voedsel dat irriteert. Zuivel- en tarweproducten staan hoog op de lijst van voedingsmiddelen die slaapverstorende problemen veroorzaken zoals gastro-intestinale stoornissen, congestie, winderigheid en apneu bij gevoelige mensen.
Eet een proteïne-snack een paar uur voor het slapengaan. L-tryptofaan uit eiwitrijk voedsel zal je lichaam helpen de slaapbevorderende neurotransmitters van melatonine en serotonine te produceren. Koolhydraten zoals een klein stukje volkoren brood kunnen ook helpen om tryptofaan de bloed-hersenbarrière te doorkruisen.
Vermijd vloeistoffen twee uur voor het slapengaan. Dit vermindert de kans dat je wakker wordt om naar de w.c. te gaan. Maak je blaas leeg voordat je naar bed gaat.
Vermijd snacks, vooral suikers en verwerkte granen, voor het slapen gaan. Deze voedingsmiddelen veroorzaken snelle pieken en dalen in bloedsuikerspiegels die de slaap verstoren.
Vermijd alcohol. De slaperigheid als gevolg van alcohol is van korte duur en verhindert je bij het betreden van de diepere en meer rustgevende stadia van de slaap. Omdat het effect enkele uren later verdwijnt, is de kans groter dat je wakker wordt en niet meer kunt inslapen.
Drink kamillethee voordat je naar bed gaat. Kamille thee heeft een mild effect bij het verlichten van angst en het opwekken van ontspanning – precies wat nodig is voor een goede nachtrust. - De slaapkamer aanpassen
Maak van de slaapkamer een aantrekkelijke slaapplaats. Laat geen werk, klusjes of rommel op of rond het bed liggen. Je slaapt veel beter in een ontspannen en overzichtelijke omgeving.
Controleer de slaapkamer op elektromagnetische velden (EMV’s) en verwijder elektrische apparaten. Deze kunnen de pijnappelklier en de productie van melatonine en serotonine die tot slaap leiden, verstoren. Als je bijzonder gevoelig bent voor elektromagnetische velden, probeer dan de stroomonderbrekers ‘s nachts uit te schakelen en de stroom in huis te onderbreken.
Houd een gematigde temperatuur aan. De aanbevolen temperatuur voor slaap is max. 21 graden Celsius. Een warmere temperatuur kan de slaap verstoren.
Een donkere omgeving zal helpen. Zelfs kleine hoeveelheden licht kunnen de productie van de neurotransmitters die nodig zijn om te slapen verstoren. Verminder het licht in de kamer door verduisteringsgordijnen en vermijd plotselinge blootstelling aan fel licht bij het opstaan ’s nachts, omdat dit de lichaamsproductie van melatonine kan stoppen.
Geluid: zachte muziek of ontspannings-cd’s kunnen helpen om te ontspannen en tot rust te komen. Geluiden van de oceaan kunnen bijzonder rustgevend zijn.
Geen tv voor het slapengaan. Stop met het kijken van tv voordat je gaat slapen en kijk zeker niet in de slaapkamer. Een opwindend programma zal je hersenen overmatig stimuleren en het moeilijker maken om in slaap te vallen.
Voeg een beetje geur toe. De etherische olie van lavendel kalmeert en ontspant. Strooi een paar druppels rond in de slaapkamer voordat je naar bed gaat.
Gebruik je bed om te slapen. Bed moet alleen worden gereserveerd voor slaap, of voor die andere plezierige bezigheid. Als je gewend bent tv te kijken of te werken in bed, zullen de hersenen het associëren met deze activiteiten in plaats van te slapen, waardoor het moeilijker is om te ontspannen als je het licht uitdoet. - Nachtritueel
Stop met werken ten minste een uur of langer voordat je naar bed gaat. Hierdoor kun je ontspannen, zodat je gemakkelijker in slaap valt. Schrijf de ‘te doen’-lijst van de volgende dag vóór het einde van het werk om te voorkomen dat je gedachten lijstjes maakt terwijl je probeert in slaap te vallen.
Begin een ontspannende routine, zoals een warm bad, massage, aromatherapie of luisteren naar een kalmerende CD – alles wat je ontspant. Herhaal deze routine elke avond en je lichaam zal het snel associëren met gaan slapen.
Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed. En sta ook elke ochtend op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Je lichaamsklok synchroniseert met deze tijden waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen en ‘s morgens wakker te worden.
Neem een warm bad of neem een douche voordat je naar bed gaat. Dit zal de temperatuur van je lichaam verhogen. De daling van de temperatuur wanneer deze weer normaal wordt, zal ontspanning en slaap bevorderen.
Schrijf het op en haal het eruit. Als je geest racet wanneer je probeert te slapen, kan het schrijven van je gedachten, plannen en zorgen in een schrift een nuttige manier zijn om je geest te kalmeren en te legen.
Lees iets wat ontspant. Iets simpels is het beste, omdat iets spannends of heel interessants je alleen maar langer wakker houdt.
Vroeg naar bed gaan. Er wordt vaak gezegd dat elk uur van slapen vóór middernacht er twee na is, en dat is waar. Onze lichamen doen het grootste deel van hun ontgiften vóór de vroege uren van de ochtend, iets dat wordt belemmerd als we te laat naar bed gaan.
5. Eenmaal in bed
Verwarm je voeten met sokken. Voeten hebben vaak de slechtste circulatie van uw lichaam. Sokken dragen voorkomt dat ze koud worden en verstoort je nachtrust.
Draag een oogmasker om licht te blokkeren. Een oogmasker is een gemakkelijke manier als het onmogelijk is om de kamer volledig te verduisteren.
Gebruik oordoppen, deze blokkeren of dempen geluiden als je een lichte slaper bent of als je in een lawaaierige omgeving moet slapen.
Draai de wekker van je af. Kijken naar de uren die voorbijgaan als je probeert te slapen, zal je stress alleen maar vergroten en het moeilijker maken om in te slapen.
Behandel je slapeloosheid met homeopathie
Wanneer je zo niet van je slapeloosheid af komt, maak dan een afspraak om met een specifiek voor jou uitgezocht homeopathisch middel van je klachten af te komen.