Studiereis India

In november 2013 volgde ik een trainingsprogramma aan de Homoeopathy University in Jaipur, India. Door een goede samenwerking tussen de HvNA te Arnhem, die de reis organiseerde, en de universiteit al daar werd ons een leerzaam programma voorgeschoteld. Vanuit heel India kwamen gerenommeerde professoren in de homeopathie naar Jaipur om colleges te verzorgen. Alle aspecten van de homeopathie kwamen daarbij aan bod.

De ochtenden begonnen met een college, waarna we consulten in de kliniek bijwoonden. Ook de professor die het college had verzorgd ging mee de kliniek in en demonstreerde daar in de praktijk hetgeen we net hadden geleerd. In de middag volgde er nog een college en werden een aantal casussen die in de kliniek waren gepasseerd uitgediept. Aan het einde van de dag volgde nog een discussie hoe we het geleerde in de Nederlandse situatie kunnen  integreren.

Er zijn grote culturele verschillen tussen India en Nederland. Dit weerspiegelde zich in de afgenomen consulten. Privacy kent men er nauwelijks, iedereen luistert mee bij wat er wordt besproken, niet alleen homeopathisch artsen in opleiding maar ook andere patienten.    

                   

Ook het afnemen van de anamnese verloopt in India anders. Daar waar men in het Westen veel aandacht schenkt aan mentale en emotionele aspecten van de mens is men in India veel meer gericht op de klinische, fysieke klachten. Lichamelijk onderzoek is daar standaard, zoals meten van de bloeddruk, onderzoek van de tong en uiteraard onderzoek van de fysieke hoofdklacht. Deze training heeft mijn inzichten verdiept en helpt mij in de dagelijkse praktijk om het juiste middel te vinden.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.