Verkoudheid en manieren om er mee om te gaan

 

Niemand vindt het fijn om verkouden te zijn. Zelfs een milde verkoudheid is onaangenaam, terwijl meer ernstige verkoudheden ons het werken belemmeren of het gezinsleven verstoren.
Onderstaand lees je  hoe je met enkele eenvoudige maatregelen  veel verkoudheden kunt voorkomen en als je toch verkouden wordt, hoe je dit kunt behandelen.

Infectie en verspreiding
Vooral tijdens de herfst- en wintermaanden worden veel mensen verkouden.  Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus  dat het lichaam binnendringt via de slijmvliezen van de neus of ogen. Symptomen verschijnen normaliter 2-3 dagen na blootstelling, vanaf dat moment kun je  een ander besmetten.

Hoewel een  verkoudheid meestal als onschuldig wordt beschouwd, kan het wel  leiden tot ernstiger complicaties zoals sinusitis, bronchitis en longontsteking.
Symptomen zijn onder meer: keelpijn; loopneus; niezen; hoesten.
De ziekte verloopt  gewoonlijk van het ene symptoom naar het andere gedurende een periode van 3 tot 7 dagen, tenzij andere schadelijke bacteriële infecties zich manifesteren omdat je immuunsysteem zich in een verzwakte toestand bevindt.

 Vermijden van de verkoudheid
Was je handen. Verrassend genoeg worden de meeste virussen niet verspreid door hoest en niezen van zieke mensen. Ze verplaatsen zich meestal van huid naar huid, dus handen schudden met iemand die verkouden is, of in contact komen met iets dat ze hebben aangeraakt, zal het virus overbrengen. Was je handen regelmatig wanneer je in de buurt bent van iemand met verkoudheid om het risico dat je  het oploopt te verminderen.
Wrijf niet over ogen of neus. Vermijd ook het wrijven van je ogen en neus, vooral als je je handen niet hebt kunnen wassen, omdat dit de twee belangrijkste punten zijn waarop het virus je lichaam binnengaat.
Vitamine D helpt het immuunsysteem te reageren op virussen en bacteriën. Het wordt door de huid aangemaakt  wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, dus probeer elke dag minstens 30 minuten in de zon te zijn. Lukt dat niet, neem dan een vitamine D supplement.
Maak gezonde leefstijlkeuzes , zoals voldoende slaap krijgen, puur water drinken en vers en gezond voedsel eten om weerstand te bieden tegen hoesten, verkoudheid en griep.
Wees blij  en zorgeloos. Onderzoek heeft aangetoond dat een opgewekte, optimistische kijk de immuniteit versterkt. Daarnaast beschrijven optimistische mensen die verkouden worden, minder symptomen dan anderen. Lachen maakt ook endorfines vrij die het geluk bevorderen en het ongemak van verkoudheid verminderen.

 Manieren om de gewone verkoudheid te behandelen
Praktische aanbevelingen
Drink veel vocht. Als je 8 tot 10 glazen per dag drinkt, verdunt het slijm en wordt het gemakkelijker voor je lichaam om het slijm kwijt te raken. Probeer extra vloeistof te drinken met citroensap of maak er een kruidenthee van voor een extra boost.
Gebruik geen melkproducten (m.u.v. yoghurt en kefir, zie onder).  Zuivel stimuleert de productie van slijm, vooral bij degenen die daarvoor gevoelig zijn, wat op zijn beurt de groei van virussen en bacteriën ondersteunt.
Rusten is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen als je ziek bent. Door ziekte maakt je lichaam kenbaar dat het een time-out nodig heeft, dus luister daarnaar en laat het herstellen.

Stimuleer het immuunsysteem
Oesters bevatten veel zink, een mineraal dat van vitaal belang is voor de immuunfunctie. Het helpt de helper T-cellen van het immuunsysteem om vreemde indringers te herkennen.
Yoghurt en kefir bevatten probiotica, die de hoeveelheid witte bloedcellen in het lichaam verhogen en beschermen tegen infecties en schadelijke bacteriën.
Oregano is een van de beste kruiden voor verkoudheid. Het is een uitstekende ontstekingsremmer die fenolzuren en flavonoïden bevat die de weerstand verhogen en de immuniteit versterken.

Controleer en beheers de infectie
Citroen : wanneer het lichaam ziek is, is het meestal te zuur. Het drinken van het sap van een citroen in een kopje water of thee om de paar uur helpt ( ondanks dat het sap zuur is) om het lichaam te alkaliseren.
Knoflook is fantastisch in het behandelen van keelpijn en infecties. Kneus vijf tenen en meng met een halve kop honing. Laat het een paar uur trekken (het zal vloeibaar en dun worden) en neem regelmatig een theelepel zolang als nodig. Hetzelfde kan gedaan worden met enkele uienringen. Het smaakt beter dan het lijkt  😉 .
Kaneel is een ander natuurlijk antibioticum. Het is rijk aan stoffen die de groei van bacteriën remmen en de weerstand versterken. Voeg het toe aan je eten of drinken om je immuunsysteem een ​​boost te geven.
Kurkuma bevat een ontstekingsremmende stof, curcumine genaamd  die sterke anti kou- en griep eigenschappen heeft. Roer een theelepel in een glas water of gebruik het bij het koken.
Cayennepeper Neem een ​​theelepel peper in een glas water, zodra je een verkoudheid of keelpijn voelt aankomen. Het sterke stimulerende effect kan voldoende zijn om in de beginfase een verkoudheid uit te schakelen.

Slijm oplossen
Kippensoep, zelfgemaakt bevat een natuurlijk aminozuur genaamd cysteïne dat het slijm verdunt, waardoor je het gemakkelijker kunt ophoesten.
Specerijen , die worden gebruikt in curries, verdunnen ook  slijm, zodat het gemakkelijk kan worden opgehoest. Gemalen fenegriekzaad bijvoorbeeld zal ervoor zorgen dat je neus gaat lopen, net als Spaanse peper, zwarte peper en andere ‘hete’ kruiden.
Honing en citroen kalmeren de slijmvliezen van de keel en hebben een antibacterieel effect – ruwe honing is het beste. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die voor het slapengaan een lepel honing nemen, minder hoesten en beter slapen dan mensen die vrij verkrijgbare producten nemen voor hoest en verkoudheid. Een beetje citroen toevoegen aan de honing verhoogt het antimicrobiële effect. Honing en citroen kunnen ook worden gecombineerd met heet water om een ​​rustgevende thee te maken.
Gember is een stimulerend middel dat je ook zal verwarmen als je het koud hebt. Gebruik het vers door een stuk gemberwortel  te schillen en raspen  en giet er kokend water op. Laat het vijf minuten  trekken, zoet met honing indien gewenst en nip wanneer nodig.
Kruidentheeën zoals oregano, salie en tijm verlichten ook de symptomen van verkoudheid. Voeg een theelepel gedroogd kruid toe aan een kop kokend water en laat het 10 tot 15 minuten trekken. Zeef en zoet de vloeistof met honing indien gewenst, koel af en bewaar in de koelkast. Neem elk uur een theelepel zolang als nodig.
Pepermunt kan verstopte neuzen en sinussen verwijden. Geniet ervan als een stimulerende thee of voeg wat theezakjes toe aan je bad.
Azijn kan ook congestie verlichten. Doe wat verwarmde azijn in een kleine kom en inhaleer de dampen heel voorzichtig.

Raar maar waar
De Natte sokken-aanpak
Geloof het of niet, natte sokken kunnen een reflexreactie van je lichaam veroorzaken die de verstopte neus verlicht, zodat je een betere nachtrust zult hebben.
Voordat je naar bed gaat, verwarm je je voeten in een bak warm water, zodat ze warm en roze zijn. Drenk tegelijkertijd een paar katoenen sokken in ijswater. Wring ze uit zodat ze niet druipen en trek ze meteen aan, trek daarover een paar dikke wollen sokken aan en duik zo snel mogelijk in bed, zorg dat je bedekt en warm bent.
Dit is een eenvoudige manier  van hydrotherapie die een reflex veroorzaakt waardoor je verraste lichaam onmiddellijk de bloedsomloop verhoogt, die vervolgens geblokkeerde neusholtes vrijmaakt en de activiteit van het immuunsysteem versnelt.

Wanneer je zo niet van je verkoudheid af komt of van ontstane complicaties, maak dan een afspraak om met  een specifiek voor jou uitgezocht homeopathisch middel van je klachten af te komen.

Dit bericht is geplaatst in Luchtwegklachten, Uncategorized. Bookmark de permalink.