Waterwratjes (Molluscum Contagiosum)

Wat zijn waterwratjes?
Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus genaamd molluscum contagiosum virus.

Het is een virale huidinfectie die kleine, pijnloze, ronde, vleesgekleurde bultjes op de huid veroorzaakt. Het komt veel voor bij kinderen van 1 tot 10 jaar maar ook bij jong volwassenen.  De incubatietijd is gemiddeld 6 weken, maar korter bij een open gekrabde huid.

Hoe verspreiden waterwratjes zich?
Waterwratjes verspreiden zich via direct contact van huid op huid, via het aanraken van een oppervlak of voorwerp dat is verontreinigd met het virus, zoals speelgoed, handdoeken, kleding, tijdens spelletjes of sport. Om verspreiding te voorkomen is het belagrijk  alle atributen goed te wassenmet water en zeep. Het Molluscum contagiosum virus verspreidt zich ook via seksueel contact. Mensen met een zwak immuunsysteem hebben een hoger risico op een infectie van molluscum contagiosum.

Symptomen van waterwratjes
De waterwratjes zijn klein, rond, pijnloos, parelachtig, huidkleurige bultjes. De bultjes hebben vaak een deukje in het midden. Ze kunnen tussen de  1mm en 5mm groot zijn. Ze komen het meest voor in het gezicht, in de oksels,  op de nek, op armen en handen. Bij volwassenen vaak rondom  de geslachtsdelen, op de buik en de dijen.  Ze zijn over het algemeen niet pijnlijk maar kunnen jeuk en irritatie veroorzaken. Door  krabben wordt het virus verspreidt  en kan zich bacteriële infectie kan voordoen. De wratjes verdwijnen meestal binnen 6 tot 18 maanden. Maar bij mensen met een verlaagde afweer kunnen de wratjes  wel  4 tot 5 jaar duren. Doordat het virus in de huid achterblijft kunnen de waterwratjes weer terugkeren, er is geen levenslange immuniteit.

Homeopathische behandeling van Molluscum Contagiosum
Alhoewel waterwratjes uiteindelijk vanzelf verdwijnen, kunnen homeopathische middelen het ongemak verkorten.  Een homeopathische behandeling is  zeer succesvol bij de behandeling van virale huidinfecties, zoals waterwratjes. Een homeopathische aanpak is veilig, mild en zacht. Het  versnelt het herstel en zorgt voor een goede genezing en is niet onderdrukkend.  Een belangrijk voordeel van het gebruik van een homeopathische behandeling is dat het veilig is en geen bijwerkingen heeft.

Wil je weten welk homeopathisch middel voor jou of je kind geschikt is, neem gerust contact op voor het maken van een afspraak.

Dit bericht is geplaatst in Huidklachten. Bookmark de permalink.