Bent u allergisch voor de zon?
Zonne allergie is een reactie van het immuunsysteem op de zon of op andere lichtbronnen, zoals bijvoorbeeld een zonnebank of gloeilampen. Het kan voorkomen op elke leeftijd, maar het begint meestal bij twintigers en dertigers. Zonne allergie kan voorkomen bij mensen van alle huidtypes . Van zonneallergie spreken we wanneer iemand een abnormale huidreactie krijgt na een “normale” blootstelling aan zonlicht.
Er zijn verschillende soorten van zonneallergie maar de meest voorkomende vorm van zonneallergie is de zogenaamde “polymorfe lichteruptie” (afgekort: PMLE). Polymorf betekent “in verscheidene uitingsvormen voorkomend”. Eruptie betekent huiduitslag. Onder PMLE verstaat men dan ook abnormale huidreacties die optreden na blootstelling aan (zon)licht. PMLE komt evenveel voor bij mannen als vrouwen.
Hoe ontstaat zonne allergie?
PMLE wordt door licht veroorzaakt. Zonlicht bestaat behalve uit zichtbaar licht, voor een deel uit ultraviolet (afgekort: UV) licht , onderverdeeld in (kortgolvig) UVB en (langgolvig) UVA, welke beide voor een groot deel de reeds eerder genoemde “normale” huidreacties veroorzaken. Het UVA wordt tegenwoordig beschouwd als de belangrijkste veroorzaker van PMLE.
Mensen met een lichtere huidskleur (die moeilijk bruin worden maar voornamelijk rood) krijgen eerder een PMLE dan mensen met een donkere huidskleur of die van nature makkelijk bruinen.
Andere oorzaken:
-Medicijnen, zoals Ibuprofen, statines, sommige diuretica (plaspillen), antibiotica en antidiabetica;
-Contact met bepaalde planten: bereklauw, pastinaak, engelwortel, selderij, peterselie, dille, wijnruit, en Sint Janskruid;
-Sommige zonnebrandmiddelen, cosmetica, parfum, sommige etherische oliën zoals Bergamotolie en Sandalwoodolie.
Een allergische reactie op zon kan ook ontstaan door onderliggende aandoeningen zoals: Lupus erythematodes of Porfyrie.
Hoe ziet zonneallergie eruit ?
De huidreacties kunnen op elk moment “zomaar” ontstaan, terwijl men voorheen wel goed tegen de zon kon. Ze ontstaan ongeveer enkele uren tot enkele dagen na de blootstelling aan (zon)licht en worden veelal niet voorafgegaan door een zonnebrandreactie. Zonder verdere blootstelling aan zonlicht genezen de huidafwijkingen in 7 tot 10 dagen. De meest voorkomende huidafwijkingen zijn sterk jeukende kleine bobbeltjes op de aan licht blootgestelde delen van de huid. Ook worden wel blaasjes, roodheid, zwelling en schilfering gezien. De huidreacties kunnen zich uitbreiden naar niet aan licht blootgestelde delen van de huid. Sommige mensen hebben alleen jeuk zonder zichtbare huidreacties.
Hoe kun je allergische reacties op de zon voorkomen?
Uit de zon blijven tussen 11:00 en 15:00 uur, dan is de UV straling het sterkst;
Geleidelijke gewenning aan de zon in het voorjaar;
Draag beschermende kleding, zonnebril en een hoed;
Smeer je huid in, bij voorkeur met een natuurlijke olie zoals Tarwekiemolie (SPF 20), Avocado olie SPF 4-15) Wortelzaadolie (SPF 38-40).
Hoe zonne allergie behandelen?
Wanneer dit allemaal niet voldoende helpt maak dan een afspraak om met behulp van een specifiek voor jou uitgezocht homeopathisch middel je klachten te verhelpen.Homeopathie is een veilige behandeling voor zonneallergie zonder bijwerkingen.